Krig No​1

Golden Days Festival Krig No1 satte fokus på en krig, der knap nok berørte danskerne, mens den stod på, men som fik enorm betydning for det samfund, vi lever i i dag.
Frederiksberg Runddel lagde scenegulv til et storslået belgisk spejltelt. Foto: Mathias Bojesen.
I spejlteltet kunne publikum komme til tangobal med Orquesta Tipica Andariega fra Buenos Aires.
12 timers live-maraton om Første Verdenskrig på Københavns Universitet. Foto: Mathias Bojesen.
Den Franske Ambassade bød på fransk salon med ballet, croquis og musik fra tiden.

I 2014 var det 100 år siden første verdenskrig brød ud – et dystert jubilæum, der blev markeret over hele verden – fra København til Sydney. Med Krig No1 satte Golden Days fokus på en krig, der aldrig blevet en del af danskernes selvforståelse, men som i virkeligheden var dét springbræt, der svirpede os direkte ind i fremtiden og gjorde Danmark til en del af det moderne Europa. Festivalen tog fat på det paradoks, at der midt i katastrofen voksede et blomstrende, frigjort kulturliv. 

Golden Days hev Første Verdenskrig op fra halvvejs glemsel til levende erindring ved især at pege på, at Danmark var en del af en fælles kulturel europæisk fortælling.

Historiker Palle Roslyng-Jensen, Politiken september 2014

Med over 300 arrangementer fordelt på 100 kulturinstitutioner satte Krig No1 fokus på Første Verdenskrig og den chokbølge af forandringer, der fulgte efter krigen. Festivalen tog emner op som dadaisme, seksualitet, granatchok, krigshaver, skyttegrave og ekspressionisme. 

Blandt de mange oplevelser var det rejsende arrangement ’Alle har ret til et folkekøkken’, der kørte Gullashkanonen i stilling til 12 pop-up folkekøkkener fra Køge til Helsingør. Debatterne 'Krig2Go' præsenterede aktuelle perspektiver på krig i Dagbladet Informations kantine, Copenhagen Tweet Ride indtog Københavns gader med cyklister i 1918-beklædning, og Why Not Theater hyldede dem, der ofrede deres liv for frihed og fædreland med stykket 'Remembrance' i Kongernes Lapidarium.

 

 

MARATON PÅ TALERSTOLEN

Golden Days åbnede Krig No1 med et 12-timers debat-maraton om Første Verdenskrig i Festsalen på Københavns Universitet. I samarbejde med Danmarks Radio skabte vi et live og tv-transmitteret vidensspækket program, der udfoldede krigen og dens konsekvenser for nutiden over 12 timer. Programmet bød på debatter, oplæg og interviews med eksperter, kunstnere og meningsdannere fra både ind- og udland som Martin Kettle fra The Guardian, historieprofessor og kønsforsker Joanna Bourke, forfatter Jens Smærup Sørensen og Blixa Bargeld fra bandet Einstürzende Neubauten. 

Ud over 12 timers maraton præsenterede Danmarks Radio og Golden Days også seks liveevents under titlen Blomster fra bombekrateret. Her kunne publikum høre om seks usædvanlige danskere – blandt andet nøgenfotografen Mary Willumsen, gullashbaronen Harald Plum og Røde Kors-sygeplejersken Lena Tideman. 250.000 danskere fulgte med hjemme i stuerne, da 12 timer maraton og Blomster fra bombekrateret kørte over skærmen. 

 

Læs mere om Golden Days Festival på festivalens site HER