Københavnerkanon

Christianiacyklen, Djuna Barnes, mangfoldighed, Kongens Have eller solen, der står op over Dronning Louises Bro. Hvad kendetegner danskernes København? Det spørgsmål stiller kulturfestivalen Golden Days Festival i år, når jagten går ind på at finde 10 essentielle københavnske genstande, personer, begreber, steder og følelser som ifølge danskerne skal indgå i en Københavnerkanon. 

 

En kanon om danskernes København

Med Københavnerkanon ønsker Golden Days Festival at starte en værdibaseret, folkelig debat om det særligt københavnske blandt de mennesker, der former byen. Københavnerkanonen skær et snit i Københavns historie netop nu og spørger, hvad danskerne mener er mest signifikant for hovedstaden i dag - både materielle genstande som de grønne københavnerbænke og immaterielle værdier som mangfoldighed. København er de seneste år blevet fremhævet af internationale livsstilsmagasiner som “verdens bedste by” og hyldet for sin gastronomi, sin cykelkultur og sit frisind. Men hvordan opleves København af de mennesker, som bebor, bruger og former byen i dag og for fremtiden? Som en ren idyl af grønne områder og god kaffe? Eller som bandekriminalitet og støjgener? I sin demokratiske form giver Københavnerkanonen alle med holdning til byen mulighed for at fortælle, hvad deres København er på godt og på ondt og derved definere øjebliksbilledet af København anno 2017.

Ambitionen er at foretage en temperaturmåling af, hvordan København er lige nu – som sted, fænomen og følelse. Vi beder ikke folk om at forholde sig til, hvordan tingene burde være, sådan som Danmarkskanonen gjorde. Københavnerkanonen skal ikke kun tegne et glansbillede. Den skal vise byen i al sin mangfoldighed,” fortæller Svante Lindeburg, direktør for Golden Days.

 

Hele landets hovedstad

Alle kan deltage og give deres bidrag til Københavnerkanonen. Københavnere som ikke-københavnere, tilflyttere som indfødte, ejere som lejere, unge, gamle – og sågar jyder. Alle har et forhold til hele landets hovedstad, og det er derfor håbet, at Københavnerkanon kan præsentere forslag fra både dem, der færdes og lever i byen til daglig – og fra dem, der kun er på besøg en gang imellem.
Aktiviteter omkring Københavnerkanon samles på det online univers københavnerkanon.dk, hvor alle kan gå ind og uploade deres bidrag til Københavnerkanonen gennem de kommende måneder. Forslag kan også uploades på Instagram, Facebook og Twitter med #københavnerkanon. Ud fra de indkomne forslag vil et ekspertpanel udvælge 20 bidrag, som kommer til åben afstemning på københavnerkanon.dk. Her kan alle stemme på deres favorit til Københavnerkanonen endelige samling af 10 bidrag, som offentliggøres under Golden Days Festival 2017 i september.

Hvornår? Københavnerkanon forløber i tre faser: i vinteren, den første fase, kan alle indsende bidrag. I foråret, den anden fase, udvælger et ekspertpanel 20 af de indkomne forslag. I sommeren, den tredje fase, sættes de 20 udvalgte forslag til åben, digital afstemning. Under Golden Days Festival i september offentliggøres de endelige 10 bidrag i Københavnerkanonen.

Hvor? Bidrag til Københavnerkanonen kan indsendes på københavnerkanon.dk, hvor tidligere indsendte bidrag også kan ses og hvor den endelige afstemning vil finde sted.

Hvem? Alle kan indsende bidrag til Københavnerkanonen og deltage i den endelige afstemning.