Søren Kirkegaard 2013

I 2013 stod Golden Days for markeringen af 200-året for Søren Kirkegaard. Over hele verden fejrede man den verdensberømte danske filosof, der lærte os, at "Det Store er ikke at være Dette eller Hiint, men at være sig selv".

 

En af de mest internationalt berømte danskere nogensinde fyldte år i 2013, og 200 år efter hans fødsel blev hans filosofi atter forsidestof i medierne. Søren Kierkegaard er aldrig blevet folkeeje som sin samtidige H.C. Andersen, men i 2013 blev den ellers så ufolkelige filosof præsenteret på ny for børn, unge og voksne gennem mange hundrede forskellige arrangementer. 

Publikum kunne blandt andet opleve en dekadent kabaret over værket ’Enten/Eller’ i Odense, verdens største internationale Søren Kierkegaard-kongres i København, en samtidskunstudstilling på Has am Waldsee i Berlin, en hands-on børneudstilling om frihed på SMK og komponisten Dai Fuijikuras fortolkning af ’Gjentagelsen’ i Osaka, Japan. Desuden var der en bred mediedækning, der formidlede både Kierkegaards filosofi og livshistorie gennem blandt andet portrætter og debatindlæg.

Med Golden Days som tovholder er Søren Kok, som han også kaldtes, blevet fejret i småt og større.

Leder i Berlingske, december 2013

Golden Days koordinerede fejringen sammen med Søren Kierkegaard Forskningscenteret, Teologisk Pædagogisk Center, Folkehøjskolernes Forening i Danmark, Danmarks Ambassade i Berlin og Folkeuniversitetet i Aarhus. Vi varetog den overordnede synlighed af Kierkegaard-året gennem dagspressen, radio, TV og magasiner og arbejdede desuden også med international presse og formidlingsaktiviteter omkring filosofi i Danmark såvel som udlandet. 

Derudover skabte Golden Days blandt andet debatarrangementer, foredrag om filosofi i Danmark og udlandet, litterære arrangementer og formidlingsaktiviteter i byrummet. Alle med det formål at synliggøre Kierkegaard over for moderne mennesker.   

Publikum kunne møde kulturelle verdensnavne på Den Sorte Diamant, smutte til Esbjerg, hvor Kierkegaards tankeunivers mødte Bach eller stikke udenlands, hvor fødselaren også blev fejret med store arrangementer. I Paris blev Kierkegaard fejret med en fransk-dansk Kierkegaard-festival i Danmarkshuset, hvor man blandt andet kunne se nye Kierkegaard-portrætter af maleren Vibeke Tøjner. På universitet i Venedig blev der afholdt en stor Kierkegaard-konference, og i Wien blev et udvalg af Kierkegaards tekster om kærlighed læst op af Eberhard Harbsmeier – anderkendt kender og fortolker af Kierkegaard.

Arrangementerne fremhævede alle Kierkegaards modernitet og stillede hans tanker til rådighed for alle, der er nysgerrige på, hvad det vil sige at være et menneske med alt, hvad det indebærer. Paletten af arrangementer under Søren Kierkegaards 200-års jubilæum var både farverigt, fordybende, moderne og tankevækkende.