Philosophy Now!

Med festivalen Philosophy Now! blev filosofien hevet ned fra piedestalen, hældt på dåse og præsenteret som et mentalt værktøj, der kan bruges i kærlighedslivet, i politik, på jobbet og i hverdagen.

.

Sopransolist Kelebogile Boikanyo sang til Freuds Fredag i Koncertsalen. Foto: Tobias Fonsmark.
Kor-Atoriet rejste rundt og satte satirisk spot på tidens knæfald for madguruer og kostregler.
Nutidens gladiatorer gav opvisning i brydningens kunst på Glyptoteket til Toga Live. Foto: Tobias Fonsmark.
Rune Lykkeberg diskuterede demokratiets rolle til "Filosofi 2 Go" på Dagbladet Information. 

Hvad er meningen? Med kærligheden, kloden, kapitalismen og kommunalvalget? Philosophy Now! satte et filosofisk spot på verdenshistorien og de tanker, der ændrede den. Festivalen gav publikum et 17-dages lynkursus i de store tanker og tænkere – fra Platon til Zizek.  Med arrangementer for både nybegyndere og filosofinørder viste festivalen, at filosofien hverken er uhåndgribelig eller elitær, men at den findes over alt – lige fra når vi diskuterer, hvad der gør os lykkelige, til når vi vælger hvilke varer, vi hiver ned fra hylden.

Festivalprogrammet bød på 250 arrangementer fordelt på kulturinstitutioner i hele hovedstadsregionen. Nybegyndere fik et start-kit, der gav overblik over filosofiens historie og værktøjer til at bruge den i hverdagen. De mere garvede filosofikendere kunne tage til foredragsmaraton om Karl Marx på Arbejdermuseet eller dykke ned i guldalderens filosofiske strømninger på Statens Naturhistoriske Museum.

I kommunerne uden for København tog kulturinstitutionerne store filosofiske temaer som kærlighed, lykke og angst under kærlig behandling – eksempelvis i Helsingør, hvor de gennem udstillinger, film, foredrag og byvandringer satte fokus på lykke og gav publikum nye redskaber til at finde den. Også børnene kunne i en række arrangementer diskutere de store spørgsmål, som de er så gode til at stille: Hvem er jeg? Hvorfor skal man dø? Og hvad er meningen med livet? De kunne blandt andet komme på filosofisk byvandring i Køge med filosof Anders Fogh Jensen, opleve teaterstykket Momo og Tidstyvene på Bellahøj Friluftscene og tage på opdagelsesrejse i Mumidalens filosofiske univers  på Køge Bibliotek.

 

 

KULTURFORMIDLING MED BREDDE

Philosophy Now! fik i den grad hevet filosofien ned fra piedestalen og spredt den ud til et bredt publikum. Særligt morgenforedragene ’Filosofi 2 GO’ på Dagbladet Information og Golden Days Wake-up med ’Filosoffer til morgenkaffen’ i Atheneum fik publikum til at strømme til i overraskende stort antal – lige fra mødre på barselsorlov til studerende, efterlønnere og folk på vej til kontoret. 

Succesen gik ikke ubemærket hen. Philosophy Now! vandt P1’s Kulturknuserpris, der tildeles et projekt, der i særlig grad har formået at knække en kulturel udfordring.

Philosophy Now! er virkelig lykkedes med det, som ’Danskernes Akademi’ på DR ikke havde held med, nemlig at formidle akademisk stof til folk, så de faktisk gider at høre efter.

DR P1, Kulturknuserne