Kroppens Præsentationer

Kroppen er gennem tiderne blevet tatoveret, barberet, pyntet og presset til det yderste, og den har været slagmark for idealer og fordomme. I 2009 satte Golden Days fokus på kroppen.

 

Åbningsaftenens kødelige buffet blev serveret side om side med en liggende croquis-model.
Karin Lützen fortæller om en hermafroditisk mordgåde fra 1893 til 'Erotik, tak!' i Huset. Foto: Ty Stange. 
Adrian Iloyd Hughes på opdagelse i kroppens historie på Statens Museum for Kunst. Foto: Ty Stange.
Dansere fra Den Kongelige Ballet pressede kroppen til det yderste på Statens Museum for Kunst.

2009 blev udråbt til Sportens År af Kulturministeriet med København som vært for både World Outgames og IOC-topmøde. Golden Days greb bolden og skabte en festival, der kastede et kulturhistorisk lys over kroppen. Under titlen ’Kroppens Præsentationer – verdensmestre, hvepsetaljer og viagra’ kastede festivalen et historisk blik på kroppen både som et stykke kompliceret biologi og levende kultur. 

Som kulturfænomen er kroppen langt mere foranderlig og interessant end som biologisk fænomen.

Ulla Tofte, Direktør i Golden Days, Kristelig Dagblad

Gennem godt 100 arrangementer fra udstillinger og foredrag til byvandringer og performancekunst gik festivalen på opdagelse i kroppens kultur og historie. Den britiske kunstner Phillip Warnell opførte en live kikkertundersøgelse med sin spektakulære performance Endo-Ecto i auditoriet på Medicinsk Museion, Den Hirschsprungske Samling præsenterede Eckersberg og Krøyers arbejde med den nøgne krop, og ved ’Erotik, tak!’ i Musikcafeen i Huset i Magstræde var der dæmpet belysning og fire timer med underholdende, oplysende og dybt personlige godnathistorier om sex.

 

 

MEGA FERNISRING PÅ SMK

Kroppens Præsentationer blev åbnet med et brag, da Golden Days og Statens Museum for Kunst inviterede til Mega Fernisering, hvor krop og kunst smeltede sammen, og hvor publikum blev udfordret både kropsligt og mentalt, når de bevægede sig rundt i de mange sale. Aftenen blev indledt med en kødelig buffet, der blev serveret side om side med en liggende croquis-model og bød desuden på intens performance fra dansekompagniet MomAndDad, ekstrem ballet fra Den Kongelig Ballet, musik, interaktive spil, artist talk med performancekunstneren Lillibeth Cuenca og rundvisninger gennem kunsthistoriens kropslighed.