1950erne

Golden Days Festival satte i 2012 spot på 1950’erne. Et dobbelttydigt årti præget af kold krig, stramme kønsroller og små kår, men samtidig også af store visioner, vilde drømme og masser af rock’n’roll.  
 
50'er stemningen spredte sig blandt gæsterne til Drive-in bio på Carlsberg. Foto: Maria Dønvang.
Kom med projektleder Josefine Albris bagom Golden Days Festival om 1950'erne.
1950'ernes astfaltbal vendte tilbage i Enghave Parken på Vesterbro. Foto: Maria Dønvang. 
Kæmpegryderne blev bragt i kog til Folkekøkken i Rejsbygade. Foto: Maria Dønvang.

Med centrale temaer som ungdomskultur, desperate husmødre, forstadsdrømme, familieliv og kulturkamp kastede Golden Days Festival nyt lys over 1950’erne. Perioden var tynget af krigens skygge, og både samfundet og troen på fremtiden skulle genopbygges. Men snart blev vejen banet for en ny virkelighed med parcelhus-liv, fjernsyn, kulørte reklamer, rockmusik og en helt ny teenagekultur. 

I stedet for konstant at halse efter det nye fede, går den historiske festival Golden Days konsekvent mod strømmen og graver guld frem fra fortiden.

Politiken, august 2012

Med omkring 150 samarbejdspartnere kunne festivalen byde på over 400 arrangementer i Hovedstadsområdet. Det var den hidtil største Golden Days Festival. Temaet tiltrak især det unge publikum, der i tusindvis deltog i 50er-fest på Vega, Astfaltbal i Enghave Parken og Drive-in bio på Carlsberg. 

 

 

LEVENDE ERINDRINGER FRA LETH, HELGER OG HARALD

For første gang rykkede Golden Days Festival også ud i kommunerne uden for København. Ishøj, Køge, Rødovre, Rudersdal, Egedal, Helsingør og Gentofte bød alle på arrangementer om 1950’ernes forstadsliv og byggeri, som stadig kunne beses lyslevende ude i kommunernes parcelhuskvarterer.

Det var også første gang, at Golden Days afholdt festival om en periode, som folk faktisk selv havde oplevet! Derfor var festivalen fuld af arrangementer med levende erindringer fra 1950’erne og optrædener med kendte øjenvidner som fodboldspiller ’Guld’-Harald Nielsen, filmmanden Jørgen Leth, advokat Merethe Stagetorn, rockmusiker Keld Heick og skuespiller Anne-Marie Helger.