Festival 2018: Den sorte plet

I 2018 er Golden Days Festivalen dedikeret til historiens sorte pletter. Dem, vi fortrænger, og som historiebøgerne endda nogle gange helt udelader.

Finder sted i København og omegnskommuner 7.-23. september 2018

”Eftertiden vil dømme os!” Udsagnet kender vi alle, for det falder ofte, når vi som kollektiv har fejlet og har gjort uret på enten mennesker, samfundet eller kloden.

Alligevel har udsigten til eftertidens dom historisk set ikke afholdt menneskeheden fra at træffe dårlige beslutninger med fatale konsekvenser til følge. Eller værre: Afholdt os fra at udøve undertrykkelse, bagvaskelse, indoktrinering, mørklægning, fidusmageri, forurening og forulempelser. Nogle gange i fuldt overlæg og i lovens navn. Andre gange af rent skær ignorance eller uvidenhed.

Tænk bare på eksperimenterne med de grønlandske børn i 1950’erne. Eller på hvordan bankernes og boligspekulanternes gerrighed i 2008 skabte finansiel nedtur og ramte millioner af familier verden over.  Eller overvej lige det faktum, at vi kun skal tilbage til 1970’erne, hvor Danmark var et mekka for legal salg og køb af børneporno! Og så er vi ikke engang begyndt at diskutere vores rolle som kolonimagt eller som krigsførende nation gennem tiderne…

Historiens sorte kapitler
Golden Days Festivalen handler i 2018 om de skampletter, vi har efterladt os gennem historien. Og om de handlinger eller begivenheder, som i deres eftertid er blevet stemplet som et sort kapitel i historiebogen. Det handler med andre ord om vores mørke kulturarv. Om de sorte pletter på verdenskortet - og på samvittigheden - som er en del af os, hvad enten vi vil det eller ej.

Men det handler også om mere end det. For de sorte pletter har i deres samtid ofte været handlinger som flertallet accepterede. Og først senere, når verden har ændret sig, begynder samvittighedsransagelsen. Tag bare revselsesretten som eksempel eller husk hvordan vi i en ikke så fjern fortid har udøvet racehygiejne over for samfundets svageste grupper.

Det rejser naturligvis spørgsmålet om hvilke nutidige begivenheder, der vil gå over i historiens sorte kapitel. Og om det overhovedet giver mening at diskutere, eftersom vi jo ikke kan forudse fremtiden?

Alt afhænger som bekendt af øjnene, der ser. Ikke desto mindre er det nærliggende at spørge sig selv, om ikke den historiske bevidsthed i dag burde have afmonteret ideen om en smykkelov eller om at indkvartere flygtninge i teltlejre?

Festival uden feel-good
Selvom vi populært siger, at man skal lære af fortidens fejl, er det ofte lettere at fortrænge end at blive konfronteret med det ubehagelige. Vi kender det fra, at vi slukker eller skifter kanal, når indholdet på tv’et bliver for tungsindigt eller brutalt at overvære.

På samme måde kan man diskutere om vi som samfund er blevet berøringsangste eller fremmedgjorte over for den skinbarlige virkelighed i alle sine facetter? Om feel-good kulturen, hvor virkeligheden eller sandheden i mange tilfælde bliver udsmykket for at fremstå i mest mulige positive lys, har taget overhånd? Og om vi har mistet sproget, tålmodigheden og evnen til overhovedet at komme ind til sagernes kerne, og dermed også evnen til ikke at gentage fortidens fejl?!

Golden Days Festivalen griber fat om nælden, når vi aktualiserer og debatterer alt fra slavehandel til det stockholmske blodbad, hekseafbrændinger, eksperimenter med mennesker, stikkere, SS-officer, gullaschbaroner, fodnotepolitik, forsorgsanstalter, embedsmisbrug og alt det med ”sort”: fra ’Lille sorte Sambo’ til det okkulte, fra den sorte død til sortseere, fra politiske mørkelægninger til den sorte skole. Men vi går også bag om bygninger, steder og monumenter med en blakket fortid: den fascistiske arkitektur, Jagtvej 69, Lorteøen, ghettoen, palæerne bygget på ”slave-penge” eller atomkirkegården i Rødovre.

En festival dedikeret til den ”sorte” danmarkshistorie. De mindre flatterende pletter som slavehandel, stikkere  og den sorte skole, som vi ofte udelader, men ikke bør underkende, når vi beskriver vores fælles fortid.

7.-23. september 2018

- See more at: http://goldendaysfestival.dk/node/1212#sthash.93KJDl74.dpuf