Festival 2017: København 850

Byer skabes af mennesker, og ingen by har værdi uden sine borgere: Vi er alle skabere af byen. Det er kernebudskabet, når Golden Days Festivalen i 2017 fejrer 850-året for grundlæggelsen af København.

 

Omkring 1160 overdrog kong Valdemar, ifølge Saxo Grammaticus, en lille ø til sin forsterbror Absalon. Absalon, der var biskop i Roskilde, opførte i ca. 1167 en borg på øen, og øen, der lå på Sjællands østkyst, fik navnet Slotsholmen. Det er i år 850 år siden.

Med Slotsholmen får Absalon, ifølge ærkekøbenhavneren Georg Brandes, skabt kernen i vores hovedstad og i Danmarks rige. Så langt kan man give Brandes ret. Men i dag ved vi, takket været arkæologiske udgravninger, at København er meget ældre end Absalon. Hvor meget ældre, hersker der stadig tvivl om.

At Absalon grundlagde København er imidlertid blevet en del af københavnernes og danskernes fortælling om sig selv. Det er den fortælling vi fejrer i år, når vi hylder og undersøger København gennem 850 år: Fra middelalderby til moderne, progressiv metropol, der jævnligt kåres som verdens lykkeligste by at bo i.

Hvad er det, der gør København til København? Hvori består det særlige københavnske, og hvad kan vi og den øvrige verden lære af byen? Gennem punktnedslag i byens historie og myter tager Golden Days Festivalen gennem hele 2017 pulsen på byens kulturhistorie, og alle de personer, der gennem tiden har haft vision, fantasi og vilje til at sætte deres præg på byen. Fra Absalon til René Redzepi.

 

2. – 17. september 2017