1700-tallet

'1700-tallet: Globalisering, gossip og grådighed'. Med denne titel åbnede Golden Days Festival dørene til 1700-tallet og skabte en ny og aktuel fortælling om det fjerne århundrede. 
Jens Olaf Jersild styrer slagets gang til værdibattle i Medicinsk Museion. Foto: Anders Thormann.
Åbningsfesten tog publikum med på en rejse gennem 1700-tallets universer. Foto: Maria Donvang.
Levende violinkoncert med Concerto Copenhagen i Garnisons Kirke. Foto: Anders Thormann.
Intelligent Nightlife i Margus Marcel de Sades herskabslejlighed. Foto: Anders Thormann.

Golden Days hev igen historien ud af bøgerne og ind i virkelighedens verden, da festivalen i 2010 åbnede dørene til det kosmopolitiske og farverige 1700-tal. Årets festival bød på overraskende nye fortolkninger af det fjerne århundrede og viste, hvilke ligheder fortiden har med nutiden. 

1700-tallet tog med oplysningstanken det første spadestik til nutidens demokrati med emner som trykkefrihed, dannelse, menneskerettigheder og religion. Danmark blev for alvor en del af det globale netværk, politisk spin og sladder kunne skabe og ødelægge en karriere og økonomien blev sendt på vilde op-og nedture.

Vores frihed og velfærd står i gæld til oplysningstiden. Det er godt, at Golden Days kan minde os om det.

Leder, Berlingske, september 2010

Med mere end 300 arrangementer var festivalen den hidtil største og bød både på maskebal, skuespil, koncerter, podcasts, middage, debatter, udstillinger, byvandringer og bogudgivelser. Festivalen blev skudt i gang med et moderne venetiansk maskebal i DR’s koncerthus, hvor publikum kunne gå på opdagelse i 1700-tallets forskellige universer med rokokoparykker, østens mystik, menuet og chaiselonger – alt sammen opdateret og genfortolket i nutidens perspektiv. 

Over 160.000 publikummer deltog i denne hidtil største Golden Days Festival. Blandt de mest populære arrangementer var Another Copenhagens kritiske byvandringer I Slavernes Fodspor, der fortalte historien om Danmarks lukrative trekantshandel og debataftenerne Intelligent Nightlife, der fandt sted hos den legendariske Marqus Marcel de Sades i hans lejlighed på Frederiksberg.

For første gang fandt Golden Days Festival også vej til provinsen, hvor kulturinstitutioner i Jylland, på Fyn og øerne bød på 1700-tals oplevelser med omvisninger, oplevelses-weekender og interaktive udstillinger. På Sanderumgaard Herregård ved Odense kunne publikum snuse rundt i Johan Bülows romantiske have og livshistorie, i 1700-tals byen Christiansfeld var der over hele weekenden guidede ture og levende værksteder, mens man i Viborg kunne genopleve byens brand i 1726 gennem en interaktiv udstilling.