Breaking Festival: Muhammad Ali

Bokselegenden Muhammad Alis død gav anledning til et live mindearrangement i den ikoniske sportsmand og elegante provokatørs tegn. Golden Days fortsatte hermed kavalkaden af ”Breaking Festivaler”, der blev skudt i gang med hyldesten af popidolet Prince i foråret 2016. Som små historiske ankre, når døden sætter ind, mødes vi og mindes, hvorfor legender som Ali lever videre efter deres død. Aftenens program bød på dokumentaren ”When we were Kings” samt taler af forfatter Hans Mortensen, tidligere topbokser Hans Henrik Palm og skuespiller Maria Rich.

The Greatest!

Som tredobbelt verdensmester med en ukuelig tro på egne evner og lige dele hovmod og noget at have det i, er Muhammad Ali kendt som den måske største bokser nogensinde. En sælsom blanding af elegance og råstyrke; sommerfugl og bistik. Men lige så hårdtslående og flyvsk, som han var i ringen, lige så nådesløs og bidsk kunne han være uden for den.

Golden Days direktør, Svante Lindeburg fortæller: ”Bokseren blev en betydningsfuld figur i et racedelt Amerika. Med sine markante holdninger og arrogante attitude repræsenterede han en ny stemme for afroamerikanerne. En stemme som forlangte at blive lyttet til og som brugte sin status som sportsstjerne til at både at provokere og fremme et budskab om lige rettigheder. Jeg tilslutter mig og siger som præsident Obama ’Muhammad Ali was The Greatest. Period’.

En af karrierens historiske højdepunkter var opgøret med den daværende verdensmester George Foreman den 30. oktober 1974 i Zaire (Congo); The Rumble in the Jungle. Ali overraskede stort, da han slog en udmattet Foreman ud i ottende omgang og genvandt VM-titlen i en alder af 32 år. Sejren slog Alis navn fast som en ukuelig fighter, der også de sidste leveår måtte kæmpe en unfair kamp mod en dødelig sygdom.

Film, fans, talks og øl

Under overskriften ”Muhammad Ali – The Greatest” gav forfatter og journalist Hans Mortensen og dansk boksnings ’grand old man’ Hans Henrik Palm hvert deres bud på Alis betydning for boksesporten og som afroamerikansk oprørssymbol. Den tidligere europamester Hans Henrik Palm førte publikum ind i sit store barndomsidols særegne boksestil, mens Hans Mortensen leverede de brede perspektiver på Alis rolle i borgerrettighedskampen i USA. Inden de to gange Hans tog ordet, viste Golden Days og Husets Biograf den fænomenale dokumentar ”When we were Kings” fra 1996. Leon Gast prisbelønnede film fortæller historien om opgøret i junglen i 1974 ”The Rumble in the Jungle” og er af mange stadig betragtet som den bedste boksefilm nogensinde. Sidst men ikke mindst fortalte skuespiller Maria Rich (Teater Sort/Hvid), som har spillet Muhammad Ali i ”Rumble in the Jungle” på Mungo Park, om hvordan det som hvid kvinde var at spille det sorte mandlige boksefænomen.